Η Γιορτή των Δουλεμπόρων

Στα τέλη Αυγούστου του 1791, πραγματοποιήθηκε εξέγερση στο Σάντο Ντομίνγκο (σημερινή Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία). Η εξέγερση των σκλάβων στην περιοχή, αποδυνάμωσε το αποικιακό σύστημα στην Καραϊβική, δίνοντας στο νησί την ανεξαρτησία του. Θεωρείται ότι αυτό το γεγονός σηματοδότησε την αρχή της κατάργησης του συστήματος της δουλείας, του δουλεμπορίου και την αποικιοκρατίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του, γιορτάστηκε για πρώτη φορά –υπό την αιγίδα των Η.Ε.- στην Αϊτή, στις 23 Αυγούστου του 1998 και στη Σενεγάλη στις 23 Αυγούστου του 1999. 

Αλλάζοντας σκηνικό, από το Ντακάρ του 1999 στο Μενίδι του 2013, θυμόμαστε τον Δήμαρχο Μενιδίου, που προ ημερών δήλωσε στο ραδιόφωνο επί λέξη: “η Aμυγδαλέζα και τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών είναι μια τεράστια “μπίζνα” με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους υμέτερους προμηθευτές… έχουν βρει μια μηχανή και ρημάζουν τα κονδύλια της Ε.Ε. Για 1.600 κρατούμενους στην Αμυγδαλεζα η Ε.Ε. πληρώνει κάθε μέρα 120.000 ευρώ!!! Αν τα λεφτά, που έρχονται απ΄έξω, πήγαιναν στη διαβίωση των κρατουμένων μεταναστών, έπρεπε μέχρι και πισίνες να έχουν […] αυτοί ζουν στα κοντέινερ, που έχουν μέσα 45 βαθμούς… εδώ βρήκαμε μια πατέντα πάλι, για να χτίσουμε τις βίλες μας…”. 


Αφού λοιπόν, η σημερινή μέρα αποτελεί φόρο τιμής σε όλους εκείνους που εργάστηκαν σκληρά όχι μόνο για την καταπολέμηση, αλλά και για τη υπενθύμιση του δουλεμπορίου, στην Ελλάδα, η μέρα αυτή, δικαιωματικά ανήκει και πρέπει να είναι αφιερωμένη στην κυβέρνηση των Ολετήρων γενικότερα, στον “υπουργό” Προστασίας του Πωλητή ειδικότερα, αλλά ακόμα πιο ειδικά, στα παράσιτα που απομυζούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία 120.000 ευρώ την ημέρα για 1.600 φυλακισμένους στην Αμυγδαλέζα! 

Εύλογο θα ήταν να υποθέσει κανείς ότι ο υπεύθυνος της ροής του ραδιοφωνικού προγράμματος που έβγαλε στον αέρα τον κ. Δήμαρχο, απολύθηκε πάραυτα, εκτός κι αν το σύστημα δοκιμάζει το βαθμό της απάθειας των ελληνικών μας κοινοτήτων. 

Εύλογο θα ήταν να υποθέσει κανείς ότι κάποιος εισαγγελικός λειτουργός θα ενδιαφερθεί να εξετάσει την ακρίβεια των δηλώσεων του κ. Δημάρχου. 

Advertisements

4 thoughts on “Η Γιορτή των Δουλεμπόρων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s