Zapping

Ζαπ! Άλλαξα κανάλι. Ζαπ! Πλεονάσματα εμπορικά. Ζαπ! Εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας, μαζί στηρίζομε την κοινωνία και την οικονομία μας. Ζαπ! Ζει ανάμεσα μας. Ζαπ!  Είσαι ό,τι δηλώσεις!

Ζαπ!

Εν τω μεταξύ οι συντάξεις τείνουν να συρρικνώνονται στο αντίτιμο που αντιστοιχεί σε τρεἰς με τέσσερις επισκέψεις σε ένα από τα μεγαλομπακάλικά της πόλης μας.

Λίγο πιο ψηλά, προς το παρόν, τα αραιά μαύρα μεροκάματα.

Προσφορές λογής-λογής κι ανάκατα. Σοκολάτα με ελληνική επωνυμία που δεν παράγεται πια στην Ελλάδα, η μια συν άλλη μια ακόμα δώρο, με bonus card, στο μπροστινό ράφι. Η μοναδική σοκολάτα που πεισματικά συνεχίζει να παράγεται στην Ελλάδα, χαμένη στα χαμηλά ράφια κι ακριβότερη. Στο ψυγείο των τυποποιημένων τυριών, προγράμματα προώθησης μόνο για προϊόντα με ξενικές ονομασίες και χαρακτηρισμένα με κωδικούς που δεν αρχίζουν από 520.

Ο κωδικός 520 υποδηλώνει προϊόντα που έχουν πάρει μιαν –έστω και μικρή- παραγωγική υπεραξία στην Ελλάδα. Έστω, βρε αδερφέ, ένα περιτύλιγμα. Με ένα περιτύλιγμα, να το 520!

Το πιο ελληνικό απ όλα εκεί μέσα, ένα κυπριακό χαλούμι. Η ρεθεμνιώτική γραβιέρα χύμα, θαμμένη κάτω από ολλανδικά και γερμανικά τυριά, αλμυρή στην τιμή και θεσπέσια στη γεύση.

Πλεονάσματα εμπορικά. Ζαπ!

Αλλά πρέπει να είσαι μιλημένος.

Να την ξέρεις τη ρεθεμνιώτική γραβιέρα για να την ξεθάψεις κάτω από τα σκουπίδια. Αλλά χύμα, πώς να την πάρεις στο αεροπλάνο για την ανταπόκριση στην Φρανκφούρτη? Δεν προβλέπεται προωθητική δράση ούτε τυποποίηση σε αυτό το “τοπικό” δίκτυο, αλλά ποιος δίνει σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες. Εμείς εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας, μαζί στηρίζομε την κοινωνία και την οικονομία μας. Ζαπ! Άψητα πικραμύγδαλα, χύμα, πιο δίπλα τα ελαιόλαδα, ελληνικά κι αυτά κατά δήλωση…

Το ξέρετε, ανάμεσα στα άλλα ομοειδή, το μεγαλομπακάλικο που στηρίζει την τοπική κοινωνία και την οικονομία και με γαλαντομία στηρίζει και τα συσσίτια των αναξιοπαθούντων. Μας απόδωσε και μέρισμα ογδόντα αργυρίων σε “δωρο”-επιταγή! Είχαμε, βλέπετε, τη γενική συνέλευση των μετόχων του μεγαλομπακάλικου της πόλης μας, για το καθιερωμένο ετήσιο λιβανιστήρι.

Περάστε κόσμε. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος λογιστικές καταστάσεις χωρίς πιστοποιητικό ορκωτού λογιστή. Καμία παρατυπία, κύριε, δεν ξέρετε ότι προβλέπεται από το νόμο να μην ελέγχονται οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί!?! Υπερψηφίσαμε της απαλλαγής των ευθυνών του το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο και χαιρετίσαμε τη σύσταση του νέου με το φρέσκο οικογενειακό αίμα. Συντριπτική η πλειοψηφία με τη αργυρώνητη συνείδηση. Πενήντα αργύρια παραπάνω από τα τριάντα. Σύνολον ογδόντα. Συντριπτική κι η σιωπή των αμνών. Συντριπτική κι η συνωμοτική συνεργία των παρευρισκόμενων θεσμών. Συντριπτική κι η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών. Μαζί στηρίζομε, λοιπόν, την κοινωνία και την οικονομία μας… Ανεξέλεγκτα!

Σκέφτομαι: γιατί την επόμενη φορά να μην προτιμήσω τον άλλο μαυραγορίτη της γειτονίας μου, τον πολυεθνικό μεγαλομπακάλη? Δεν έχει αυτού κυπριακό χαλούμι, αλλά όλα τα βασικά προϊόντα τα ΄χει, λίγο-πολύ, τα ίδια. Και πολλά τα ΄χει  και φθηνότερα…
Κανείς δε λέει κουβέντα για τα πρωτογενή ελλείμματα και πώς θα τα κάναμε πλεονάσματα. Τσιμουδιά…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s