Tout va bien στο Μικροτσουτσουνιστάν…

Έβλεπα νωρίτερα ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ για το παράνομο ψάρεμα του οξύρρυγχου και το ασύδοτο λαθρεμπόριο του περίφημου χαβιαριού της Κασπίας, τραβηγμένο στο Νταγκεστάν. Συνειρμικά έφερα στο νου μου τον φετινό Αγροτικό Αύγουστο και την επίσκεψη του κ. Υπουργού της Τρόικας Εσωτερικού, στα πολύβουα καλοκαιρινά Χανιά, για τα εγκαίνια της έκθεσης τυποποιημένων αγροτικών προἱόντων. Πέρασαν από τα φλάς της τηλεδημοκρατίας μας εκπρόσωποι από όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
Οι παπάδες πρώτοι-πρώτοι, που μάλιστα είχαν κι ένα θαυμάσιο περίπτερο για την πολύ καλή δουλειά τους, δυνατή φωνή που έλεγε ότι η εκκλησία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της πρωτογενούς μας παραγωγής, περισσότερο δυναμικά και με περισσότερη εξωστρέφεια απ’ όσο το κάνει τώρα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…
Οι υπουργοί και οι βολευτάδες, τόσο της Τρόικας Εσωτερικού, όσο και της αντι-μνημονιακής αντιπολίτευσης πέρασαν από την έκθεση κι έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Τα φλας φώτισαν τα πλατειά χαμόγελα και τα κεράσματα στο αναθεματισμένο πλαστικό ποτηράκι, έδωσαν και πήραν…
Οι πολιτευτάδες με την ηθική υποστήριξη των Ενεργών Πολιτών, οργάνωσαν διαμαρτυρία για το ξεπούλημα του σαββατοκύριακου, και καλά έκαμαν.
Οι αυτοδιοικητικοί, όλων των βαθμίδων, εντός, εκτός και επί τα αυτά της προόδου του Τόπου, σιωπηροί υποτακτικοί της Τρόικας Εσωτερικού, επίσης εκφώνησαν δεκάρικους λόγους.
Όλοι περάσαμε και είδαμε τους εκθέτες και τα εκθέματα. Μάλιστα μας έκαναν δώρο κι ένα δείγμα του πιστοποιημένου εδαφοβελτιωτικού που παράγεται στο Ακρωτήρι αλλά δε βγαίνει στην αγορά, γιατί που να τρέχομε τώρα να μπλεκόμαστε, για να βρούμε τίποτα έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού έχομε να αυξάνομε τα δημοτικά τέλη. Που να τρέχομε τώρα να βάλομε και σε μπελάδες τους εισαγωγείς  εδαφοβελτιωτικών και να έχομε και γκρίνιες, αλλά κι αυτό είναι άλλο θέμα…
Το θέμα που θέλω να παρατηρήσω κι όλο βγαίνω εκτός, είναι ότι σε αυτήν την έκθεση, καλά εμπορεύματα, πραγματικά καλά προϊόντα αυτής της γης, άλλαξαν χέρια έναντι τσουχτερού χρηματικού αντιτίμου, κι όμως κανείς από όλους τους παραπάνω «θεσμούς» δεν ενδιαφέρθηκε να παρατηρήσει και να ζητήσει συμμόρφωση με τους νόμους του κράτους που εκπροσωπεί: να κόβομε και καμιά απόδειξη! Αδιάφοροι, καθόλου αδιάφθοροι!  
Μόνο ένας μελισσουργός από τα Κεραμειά είχε μια αραχνιασμένη ταμειακή μηχανή πάνω στον πάγκο του, αλλά ούτε που σκέφτηκε να μου κόψει απόδειξη για το θαυμάσιο ρακόμελο που μου πούλησε. Από αυτό πίνω γράφοντας αυτές τις γραμμές. Στην υγεία του κορόιδου, εμού του ιδίου, που πάλι θα χρειαστεί να τσοντάρω τους συνταξιούχους γονείς μου με την κουτσουρεμένη σύνταξη, που χρωστάνε φόρους. Πολλούς φόρους που δεν ξέρουν από τους έρχονται. Είναι κι αυτή μια μορφή επιμήκυνσης. Ό,τι έκανε ο Προκρούστης στους διαβάτες της Ελευσίνας. Κι ο Θησέας απ’ ό,τι φαίνεται θα καθυστερήσει να κάνει την εμφάνισή του.     
Στο Νταγκεστάνη ανεργία είναι 50%. Εδώ στο Μικροτσουτσουνιστάν, έχομε φαίνεται ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι τον πάτο, αλλά από την άλλη μεριά, θα μου πεις, να πληρώνουνε οι παραγωγοί φόρο προστιθέμενης αξίας? Για ποιον ποταπό λόγο, για να αποπληρώνονται τοκοχρεολύσια δανείων αμφίβολης νομιμότητας? Όχι ρε, μην πληρώνετε φόρους στους ξενόδουλους. Αλλά κι εσείς, βρε θεομπαίχτες, δεν κόβετε που δεν κόβετε αποδείξεις, μη μας χρεώνετε το φόρο. Χαμηλώστε τουλάχιστον λίγο τις τιμές, μήπως καταφέρομε κι εμείς να βγάλομε λίγο το κεφάλι μας από το ανοιχτό παράθυρο και να μυρίσομε λίγο καθαρό αέρα… Πολλή η μπόχα εφέτος….

Υ.Γ. Κάτι ψέλλισε, κατά την επίσκεψη,  ο κ. Υπουργός Γεωργίας της Τρόικας Εσωτερικού για την αντίθεσή του στο ξεπουπούλιασμα της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά η τηλεδημοκρατία μας κατάπιε το ψέλλισμα του υπουργού αμάσητο… Γλίτωσε ο υπουργός το γιαούρτωμα στα Χανιά, γλίτωσε και την καρέκλα του. Tout va bien στο Μικροτσουτσουνιστάν…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s