Mad Max!

Τους ακούω όλους αυτούς τους γκρινιάρηδες -ανάμεσά τους κι εγώ δηλαδή- και μας έχω βαρεθεί. Ακούγονται, αυτή τη στιγμή του πανικού, πράγματα που, άλλοτε, κανείς δεν θα δεχόταν να τα σκεφτεί, πόσο μάλλον να τα ξεστομίσει.

Δεν πρέπει, όμως, κάποιοι άνθρωποι, να αρχίσουμε να μιλάμε? Δε λέω, ακούγεται σαν κάτι εντελώς αντιαισθητικό, να, σα να γράφεις την Ήβη με «Υ», αλλά βρε παιδί, για παράδειγμα, υπάρχουνε μάρτυρες που ξέρουνε τους προοδευτικούς ταγούς που διαχειριστήκανε, χωρίς να δώσουνε ποτέ λογαριασμό, εκείνους τους πόρους–με couleur local υπουργική υπογραφή- που προορίζονταν για την ενίσχυση της “εξυγίανσης” των αγροτικών συνεταιρισμών κι άλλων παρελκυστικών πολιτικών υποδομών. Αλλά δεν μιλάνε. Ξέρουνε και τους συνδικα-ληστές αγρού και πόλης και μάλιστα με τα ονοματεπώνυμα και τους αριθμούς φορολογικού μητρώου τους. Είναι γνωστοί αυτοί που επί παντός καιρού είχαν -και συνεχίζουν να έχουν- την κουτάλα στο χέρι. Τα παλικάρια όλων των κομματικών στρατών! Και τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι, γιατί και η σιωπή είναι κι αυτή, συνενοχή!

Παραδείγματα έναν σωρό! Νερά, σκουπίδια, θεσμοί, μεταμεσονύκτιες κατεδαφίσεις…
À Propos, υπάρχουν δήμαρχοι λογής-λογής στα μέρη μας, αλλά χειρότερος από αυτόν που μας σβερκώθηκε εδώ, στα όμορφα Χανιά μας, δε γίνεται!
Πάντως, πιστεύω ότι το θέμα είναι πολύ απλούστερο από τον τρόπο που προτιμούμε εμείς οι Έλληνες – κάμποσο ελληνικό αίμα ρέει και στις δικές μου φλέβες- να βλέπομε τα πράγματα. Δεν είναι το θέμα αν θα φοράει μαύρη κουκούλα αυτός που θα καταθέσει τα πρώτα στοιχεία, για να πέσει το πρώτο πλακάκι του ντόμινο. Το θέμα είναι να πέσει το πρώτο πλακάκι του ντόμινο, για να ρίξει το επόμενο και το μεθεπόμενο κι ούτω καθεξής. Κι αυτοί που τα φάγανε, όσα δεν τα ξοδέψανε με νεαρές ρωσίδες και σε kingsize πούρα στριμμένα σε ιδρωμένα κουβανέζικα μπούτια έκπαγλης καλλονής, να τα γυρίσουνε πίσω.

Λεφτά υπάρχουν! Η ελευθερἰα, ξέρετε, είναι Aphrodisiac! Cash! Ρωτήστε και τους τραπεζίτες, ρωτήστε και την τρόικα που έχει φτιάξει το νόμο που επιτρέπει την άρση του απορρήτου.
Κι αν δεν είναι cash, είναι βίλες. Ας τις πάρουμε από τους λαμογιότατους και να τις δώσουμε, πίσω,  στους κουρεμένους. Δηλαδή, εννοώ, να φτιάξει του κερατά το κράτος της τρόικας έναν ελεγκτικό μηχανισμό που θα εντοπίσει το αποθησαυρισμένο προϊόν της διαφθοράς, της παραβατικότητας και της φοροκλοπής. Λογιστικός έλεγχος λέγεται η διαδικασία που θα αποδείξει ότι ο Goofy –τελικά- είχε δίκιο: Λεφτά υπάρχουν!
Για να μην ξεχάσω όμως και το θέμα μου, σκέφτομαι πως πρέπει να αρχίσομε να αναλογιζόμαστε ότι το άγχος μας να μπαλώσομε την τρύπα, εδώ και τώρα, δεν πρέπει να μας παρασύρει σε κουταμάρες και ακρότητες. Είναι ανοησία να αυτοκτονούμε! Παραδείγματος χάρη, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Έτσι θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους  ειδικούς περιβαλλοντολόγους. Οι ειδικοί αυτοί είναι πληρωμένοι από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους που μας προβληματίζουνε, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Αλλά εν πάση περιπτώσει, οι υπηρεσίες τους είναι –πρέπει να είναι- αφιλοκερδείς! Μαζί  θα μελετήσουνε και θα πούνε και σε μας. Θα μας πούνε, δηλαδή, αν  είναι για το συμφέρον μας η αναζήτηση της λύσης στον ορυκτό πλούτο που, για σκεφτείτε (!), ίσως και να μας συμφέρει να τον αφήσομε στα παιδιά που θα γεννηθούν αύριο σε τούτον τον τόπο. Εγώ, διαισθητικά, πιστεύω ότι είναι κρίμα να ξεπουλήσομε άρον-άρον αυτήν τη χίμαιρα του ορυκτού πλούτου, αντί να την κληροδοτήσουμε στους άτυχους αγέννητους που προορίζονται για να ζήσουν στην εποχή του Mad Max, αν έχετε δει την ταινία…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s