Σωτήρες

Έθεσαν οι πρωτοκλασάτοι σοσια-ληστες επί τον τύπον των ήλων, το αντίπαλο δέος, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται δημο(σ)κοπικά στο πρόσωπο του κ. Φώτη Κουβέλη, κι εγώ ο κακοήθης θυμήθηκα τους φίλους του στα Χανιά που αναπαρήγαγαν –κακόηχα- τα λόγια του ίδιου του κ. Κουβέλη: «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη λήψη κοινών μετοχών και όχι προνομιούχων, ώστε να έχει το Ελληνικό Δημόσιο δικαίωμα». (!!) 
Μου είχε πει μ’ εκείνη την αφορμή, ένας φίλος που καταλαβαίνει κάτι παραπάνω από αυτά, ότι όπως κι οι περισσότεροι από μας: «Δεν έχεις γνώσεις Εμπορικού Δικαίου ούτε υποχρεούσαι να γνωρίζεις τη διάκριση μεταξύ προνομιούχων και κοινών μετοχών. Να τα λέει όμως αυτά ο κ. Κουβέλης, που είναι νομικός κι έχει, στοιχειωδώς έστω, μελετήσει τον Εμπορικό Νόμο, τι να σου πω!.. 
»Θα ήθελα να σε πληροφορήσω αυτό που γνωρίζει κι ένας πρωτοετής φοιτητής νομικής ή δευτεροετής οικονομικής σχολής, σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στις προνομιούχες και τις κοινές μετοχές, που στο κάτω-κάτω της γραφής το λέει και η ίδια λέξη: «προνομιούχος». Οι προνομιούχοι μέτοχοι έχουν προτεραιότητα από τους κοινούς μέτοχους, στην περίπτωση λύσης κι εκκαθάρισης μιας ανώνυμης εταιρείας κατά την πτωχευτική διαδικασία. Συνήθως οι προνομιούχες μετοχές εκδίδονται χωρίς δικαίωμα ψήφου, αλλά ο εμπορικός νόμος επιτρέπει την έκδοση προνομιούχων μετοχών με δικαίωμα ψήφου. Οποιοσδήποτε σύντροφός σου δικηγόρος θα σου επιβεβαιώσει τα παραπάνω. 
 »Επειδή δεν είσαι βλάκας, φυσικά καταλαβαίνεις ότι ο καλύτερος δυνατός τρόπος να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου είναι η κάλυψη της συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση, με έκδοση προνομιούχων μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ώστε και να εξασφαλιζόμαστε καλύτερα από τους υφιστάμενους κοινούς μέτοχους αλλά και να συμμετέχει το δύσμοιρο κράτος, με ψήφο στα διοικητικά συμβούλια των υπό ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. To σενάριο με κοινές μετοχές που προτείνει η παράταξή σας, προφανώς είναι το χειρότερο δυνατόν για το δημόσιο συμφέρον. » 
Τίποτα χειρότερο από τέτοιους κι άλλους, τηλεοπτικής υπερπαραγωγής, ταγούς. Όμως, αυτά δεν έχουν σημασία, γιατί οι εκλογές θα αργήσουν κι ο κ. Κουβέλης θα ξεφουσκώσει τόσο γρήγορα όσο φούσκωσε. Αρκεί να μην προλάβει να διαδώσει τις επικίνδυνες ιδέες του.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s