Dial 199


Είναι εντυπωσιακά αηδιαστική η ομοιότητα στις εκφάνσεις του λόγου του θρονιασμένου στην πρωθυπουργική καρέκλα τυπικάρη, των δύο κινδυνολόγων αρχηγίσκων και του παχύδερμου αντιπρόεδρου, σχετικά με τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών. Άλλη μια ένδειξη ότι υπηρετούν κοινά -άγνωστα σ’ εμάς- αφεντικά και καθόλου τον ελληνικό λαό.

Ως κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας χαρακτήρισαν την πιθανότητα στάσης πληρωμών, απευθυνόμενοι στο κοινοβούλιο της ντροπής, λανθασμένα και ψευδώς, διότι τα κράτη δεν είναι μαγαζάκια για να χρεοκοπούν και να ορίζουν οι πιστωτές τους συνδίκους πτώχευσης.

Τα ράφια των σούπερ-μάρκετ, λέει, θα μείνουν άδεια. Αδιάφορο αν τώρα που είναι γεμάτα με εισαγόμενα προϊόντα, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι κι οι επισφαλώς εργαζόμενοι των 500-παρά-κάτι ευρώ, μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω από το να τα κοιτάζουν αυτά τα γεμάτα ράφια. Κατά που έλεγε κι η γιαγιά, “φάτε μάτια ψάρια κι η κοιλιά περίδρομο”.

Δεν θα μπορούμε, λέει, να εισάγομε φάρμακα. Αδιάφορο αν οι λογής-λογής ποταποί αυτοδιορισμένοι υπαρχηγοί, απεργάζονται σχέδια “εξοικονόμησης” της φαρμακευτικής δαπάνης, μόνο για να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν απρόσκοπτα κι απροκάλυπτα οι “χορηγοί” φαρμακέμποροι και τα επίορκα στον Ιπποκράτη τρωκτικά.

Δεν θα έχομε, λέει, καύσιμα. Αδιάφορο αν οι πολίτες που κάποτε τους ψήφιζαν κι ίσως τους ξαναψηφίσουν, κατέθεσαν κατά χιλιάδες τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους γιατί δεν αντέχουν πια να τα συντηρούν. Αδιάφορο αν οι γέροι τουρτουρίζουν μέσα στα παγωμένα σπίτια τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, φορτωμένο με τόσους επαχθείς φόρους, όσους δεν πληρώνουν οι λαμογιότατοι που εμπλέκονται στο εμπόριο των καυσίμων.

Τόση κινδυνολογία και τέτοια βδελυρή επιχειρηματολογία, που δεν μπορεί να αντέξει του ανθρώπου ο νους!

Στάση πληρωμών δε είναι τίποτα παραπάνω από τον βίαιο ισοσκελισμό του κρατικού προϋπολογισμού, πράγμα που περιορίζει το ελληνικό κράτος να μην ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει. Όμως τις σκοτεινές τούτες μέρες, ακριβώς αυτός ο βίαιος ισοσκελισμός επιχειρείται, αλλά με τον πιο ανάλγητο τρόπο: με την εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της χώρας και το ταυτόχρονο ακώλυτο όργιο σπατάλης και φοροαποφυγής για την διακομματική παρέα των τυχάρπαστων βουλευτών και των διαπλεκόμενων “σύμβουλων” του κομματικού τους μηχανισμού, των κρατικοδίαιτων παράσιτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του κρατικού μηχανισμού, των εκπρόσωπων της “ελληνικού τύπου” επιχειρηματικότητας, που επιδοτήθηκε από τους φόρους μας για να μεταφέρει τις όποιες παραγωγικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κι αλλού.

Και βέβαια κανείς τους δεν είχε την τσίπα να ψελλίσει και να εξηγήσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κηρυχθεί μια στάση πληρωμών, η οποία θα ενεργοποιούσε τα 70-τόσα δισεκατομμύρια των ασφαλίστρων κινδύνου, των περιλάλητων CDS, που με τη σειρά της θα προκαλούσε ένα νέο ντόμινο καταρρεύσεων τύπου Lehman Brothers, αρχής γενόμενης από την αμερικανική αγορά ασφάλισης κινδύνων. Τυχαίο ήταν το χθεσινοβραδινό ενδιαφέρον των αμερικάνικων μέσων ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην ελληνική Βουλή των 199 άβουλων και μοιραίων? Δε νομίζω…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s