Για Άλλη Μια Χούφτα Ευρώ…

Είναι αυτή η ιδέα φίλoι μoυ, μια χρήσιμη ιδέα. Αντί να έχεις τα 500 σου ευρώ άτοκα στην τράπεζα, θα μπορούσες να τα καταθέτεις στο ταμείο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. με απόδοση 6-7%, ας πούμε, το χρόνο. Επειδή όμως, άνθρωποι είμαστε, μας τυχαίνουν κι αναποδιές, το ομὀλογο σου θα έπρεπε να είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο στο ταμείο του Δήμου. Χωρίς να σου «τρώνε» για τιμωρία τους δεδουλευμένους τόκους. Φυσικά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας ίσως να απαγορεύουν σε ένα δημοτικό Ν.Π.Ι.Δ. να κάνει το σαράφη. Αυτή είναι δουλειά των Τραπεζών, που θα θύμωναν αν ο Δήμος αποσπούσε τους μικροκαταθέτες από τα γκισέ τους. Εξάλλου, θα πει κάποιος κακοπροαίρετος ότι αυτοί –κάποιοι δημοτικοί άρχοντες- είναι ικανοί να πάρουνε τα λεφτά κι αντί να εξοφλήσουνε το δάνειο να πάνε να παίξουνε και να τα χάσουνε σε τίποτα CDS.

Το ποιο αστείο όμως, που ξεχάσατε φίλοι μου να αναφέρετε, ίσως γιατί δεν το παρατηρήσατε, είναι ότι πάνω στα 2 ευρώ του «υποχρεωτικού εράνου» για το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών, μας χρεώνουνε και 23% ΦΠΑ για καπέλο. Δε μου’ χει ποτέ άλλοτε τύχει να ακούσω για επιβολή ΦΠΑ σε τοκοχρεολύσιο! Αν το Οικονομικό Επιμελητήριο κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, δε θα έπρεπε το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών να ασχοληθεί για τα δικαιώματά μας που παραβιάζονται άδικα από τη δημοτική επιχείρηση?

Κι αν ο κ. Δήμαρχος βάλει να κοιτάξουνε τους ισολογισμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. θα καταλάβει ότι κάποιοι εκεί μέσα δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει ανεργία, ανέχεια και κρίση! Και στον τελευταίο λογαριασμό, με χρεώνουν για μια κατανάλωση 24 κυβικών νερού, αξίας, λένε για κάτι που είναι δώρο της φύσης, 11,73 ευρώ. Εντάξει. Αλλά με όλα τα τέλη και τους φόρους, η σούμα φτάνει τελικά στα 48,64 ευρώ! Έλεος δηλαδή.

Αλλού, σε συμπολίτες μας που έχουν μικρούς κήπους μέσα στον ιστό του χανιώτικου τσιμέντου, χρεώνουν τέλη αποχέτευσης επειδή ποτίζοντας, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντά τους. Αλλά εκεί έχει άλλο έλεος: Μαζί με τους υπέρογκους λογαριασμούς τους δίνουν οι δημοτικές αρχές κι έναν έπαινο για τους κήπους τους. Καλύτερη θα ήταν μια έκπτωση στους υπέρογκους καλοκαιρινούς τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., αλλά πέρα, πολύ πἐρα, βρέχει.

Λοιπόν εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε να μπει τάχιστα ένας σφιχτός έλεγχος ώστε να σταματήσουνε να τρώνε τα χρήματά μας ασύστολα. Με αυτό το επιχείρημα είμαι βέβαιος ότι ο κ. Δήμαρχος θα αρνιόταν να διαφωνήσει. Ας ζητήσει λοιπόν από την κ. Αποστολάκη να παρουσιάσει τον Ισολογισμό και την Κατάσταση Αποτελεσμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., για τα τελευταία δυο-τρία χρόνια μαζί με τα πιστοποιητικά των ορκωτών ελεγκτών, κι ας μπει στον κόπο να μας κάνει μια ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους πληρώνουμε πάνω από 2 ευρώ ανά κυβικό νερού.

Advertisements

One thought on “Για Άλλη Μια Χούφτα Ευρώ…

  1. Όποιος είναι λίγο παραέξω κι είχε και κανένα δόντι, αγοράζει φτηνό νερό από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. Έτσι επωφελούνται και οι γείτονες για το φτηνότερο νερό. Έχομε και τους ΤΟΕΒ κι ένα σωρό ειδικούς και τις υπηρεσίες τους. Αλλά ΦΠΑ στο αρδευτικό νερό γιατί να μας πειράζει αφού οι αγρότες θα τον επανεισπράξουνε? Μήπως επειδή γεμίζομε τις πισίνες μας με αρδευτικό τιμολόγιο? Η μάχη για το ποίος θα εισπράξει περισσότερα για κάτι που είναι δώρο των Ναϊάδων… Όσο μεγαλύτερος ο Δήμος, τόσο μεγαλύτερο το νεοελληνικό μπάχαλο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s