Δια της ατόπου απαγωγής.

Σε μια από τις πολλές εκπομπές της τοπικής τηλεόρασης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που, γεμίζοντας ανέξοδα τα προγάμματα των κρητικών καναλιών, μας προκαλούν δυνατά χασμουργητά, ακούω την επωδό του κ. Σκουλάκη να «προκαλεί» τον κ. Αρχοντάκη, να αναφέρει έστω κι ένα έργο το οποίο θα χαρακτηρίσει τη νομαρχιακή του θητεία, κι ο αθεόφοβος σκέφτηκε να μνημονεύσει το φράγμα του Βαλσαμιώτη. Ανερυθρίαστα, βεβαίως, βεβαίως. Ο σχεδιασμός του Βαλσαμιώτη έχει τις ρίζες του σε εποχές παλιές. Τόσο παλιές εποχές που από το μυαλό του κ. Αρχοντάκη ενδεχομένως να μην είχε περάσει ακόμα η ιδέα να μπει στο στίβο της αυτοδιοικητικής πολιτικής και τον ωραίο αγώνα του κατά της νοημοσύνης μας. Σκέφτομαι πικρόχολα ότι η ολοκλήρωσή του βαλσαμωμένου Βαλσαμιώτη κινδυνεύει να αναχθεί στις κρητικές καλένδες ή τέλος πάντων να ολοκληρωθεί με τελικό κόστος που, αν είμαστε τυχεροί, θα αποβεί μόλις υπερδιπλάσιο του αρχικά προϋπολογισμένου. Τόσο η «δημοσιογράφος» που συντονίζει την εκπομπή όσο και οι ανθυποψήφιοί του αφήνουν τον κ. Αρχοντάκη να συνεχίζει ανενόχλητος να μας προκαλεί το γέλωτα! Πολιτικός πολιτισμός ή έλλειψη αντανακλαστικών, αναρωτιέμαι και μένω με την απορία.

Κάνοντας ζάπινγκ, πέφτω πάνω στο «Big Brother», αλλά μάλλον αδιάφορος για τη συνομωσία της Ντορέτας με τη Νικολέτα, άρχισα να σκέφτομαι ότι ο κ. Σκουλάκης, «τριάντα χρόνια φούρναρης», με τις σεγκόντο κορώνες του για την «αναμφισβήτητη» ικανότητά του να διοικεί, συνεχίζει να μας λέει μονότονα τις ίδιες και τα ίδιες κοινοτοπίες. Για φαντάσου, σκέφτηκα, να μην είχε αυτές τις εξαίσιες διοικητικές ικανότητες, αυτός και οι όμοιοί του, πόσο πιο γρήγορα θα είχαμε οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Ας μη βλέπομε μισοάδειο ένα ποτήρι που είναι μισογεμάτο!

Ζάπινγκ, ζάπινγκ! Πίσω. Ο λόγος στη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα το αντέξω? Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει προοδεύσει σε όρους πολιτικού μάρκετινγκ, παραδέχομαι. Το ίδιο προϊόν, στην ίδια συσκευασία, σε όλες τις αγορές ψηφοφόρων. Ριζοσπαστικό στην απλότητά του. Πάρε κόσμε… Θα το αντέξω! Μας διαβεβαιώνει ο κ. Παπαντωνάκης ότι οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα περάσουν πάνω από το πτώμα του! Του είναι μάλλον αδιανόητο να αντιληφθεί, όταν επιμένει με επαναστατική παρρησία ότι τα δημόσια έργα πρέπει να εκτελούνται από δημόσιους φορείς, ότι οι υπεράριθμοι υπάλληλοι των δήμων ή οι γιατροί και οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων αποκλείεται να φορτωθούν τα φτυάρια και τις αξίνες τους και να βγουν να εκτελέσουν έργα οδοποιίας. Του είναι δύσκολο να καταλάβει ότι ούτως ή άλλως τα, όποια, έργα θα εκτελεστούν από τους ίδιους και τους αυτούς εργολάβους, είτε αυτοί θεμελιώσουν δικαιώματα συνδιαχείρισης από συμβάσεις παραχώρησης είτε είναι απλώς οι κατασκευαστές. Αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι αφού στην Ελλάδα φόρους πληρώνουν μόνο τα κορόϊδα, η χρηματοδότηση μπορεί να έρθει ή από τους τοκογλύφους της Τρόικας ή από άλλα ιδιωτικά κεφάλαια. Θεωρεί αντεπαναστατικό, αν όχι παράλογο, να μπει στη λογική να απαιτήσει να σταματήσουν να προκηρύσσονται δημόσια έργα με ανύπαρκτους ή εξωφρενικούς προϋπολογισμούς που καταλήγουν να έχουν την πορεία του Βαλσαμιώτη.

Έχει πέσει η μπαταρία του κοντρόλ και δε μπορώ ν’ αλλάξω κανάλι! Είναι η σειρά του κ. Βιρβιδάκη. Χαριτωμένος και συμπαθέστατος όπως πάντα, αγκαλιά με τους φακέλους του. Πάει παντού με τους φακέλους του, φίσκα στις ώριμες μελέτες. Ποδηλατοδρόμους θες, παρ’ τους! Αναστήλωση της Αγοράς θες, παρ’ την! Κυκλοφοριακό ζητάς, λυμένο στα χαρτιά. Όλα τα’ χει ο κ. Βιρδιδάκης, ίσως γι αυτό έχει προεπιλεγεί ανάμεσα στους 25 καλύτερους δήμαρχους του κόσμου και τους 9 καλύτερους δήμαρχους της Ευρώπης! Μπορεί να έχουν κοστίσει κάτι παραπάνω οι μελέτες, αλλά -όσο τουλάχιστον οι φάκελοί του παραμένουν κλειστοί- μπορούμε να είμαστε και ήσυχοι και περήφανοι για το Δήμαρχό μας! Κι η πλατεία της Σπλάντζιας μια κούκλα, και τα Νεώρια δεν έχουν πέσει ακόμα, κι αρκετά από τα ρείθρα των πεζοδρομίων δεν είναι σπασμένα, κι οι μιναρέδες της παλιάς πόλης δε μας έχουν έρθει ακόμα στο κεφάλι… Αλλά το διακομματικό, ανάλγητο, γραφειοκρατικό σύστημα της κεντρικής διοίκησης τον κυνηγά ανελέητα οχτώ χρόνια τώρα! Δεν υπάρχει Θεός κύριε Δήμαρχε, δεν υπάρχει Θεός! Σημεία των καιρών…

Έρχεται η σειρά του κ. Βάμβουκα την ώρα που πατάω με μανία τα πλήκτρα του κοντρόλ, μπας και ξεκολλήσει. Αφού δια της ατόπου απαγωγής έχω καταλήξει ότι την επόμενη Κυριακή, βρέχει δε βρέχει, θα πάω και θα ψηφίσω το «Δήμο Ενεργών Πολιτών» θέλω ν’ αποφύγω δεύτερες σκέψεις και τον πειρασμό της αποχής που θα πριμοδοτήσει την Τρόικα των κ.κ. Αρχοντάκη, Βρβιδάκη, Σκουλάκη. Ανακουφισμένος καταφέρνω ν’ αλλάξω κανάλι την κρίσιμη στιγμή! Μια νεαρά με «μορφήν εις άκρον ευειδή» τραγουδάει: «Σε μια κουταλιά μέσα πνίγομαι… και στον κόσμο μου ύστερα κλείνομαι…». Στο κάτω μέρος της οθόνης διαφημίζονται ζωντανές συνομιλίες και γνωριμίες όλο το 24ωρο στο τηλέφωνο 90 11… Ζώνη υψηλής ακροαματικότητας… Σημεία των καιρών…

Υ.Γ. Ένα σωρό κομμάτια από υαλί, κόκκινα, πράσινα ή γαλάζια. Τίποτε το ταπεινόν ή το αναξιοπρεπές δεν έχουν κατ’ εμέ τα κομματάκια αυτά από υαλί χρωματιστό. Μοιάζουνε τουναντίον σαν μια διαμαρτυρία θλιβερή κατά της άδικης κακομοιριάς των στεφομένων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s